nicoll russell studios
architects + interior designers

Private House

  

Fife

The house is a stone built B listed house sited in the heart of Falkland. As is common in Falkland, the main frontage is built right on to the street, with along narrow garden sloping steeply upwards to the back, the South.
 
The new 2 storey extension extends into the garden. Where it meets the original listed house, the extension is relatively solid with vertically proportioned windows in a rendered wall. The far elevation of the extension however is a fully glazed gable with sliding doors. This, combined with the strategy of opening up the room to the underside of the roof, allows open views to the steep hills beyond.
 
At the same time as extending, the rooms were reorganised, the house turned upside down. This allowed the main social, family rooms to be lifted upwards into the light. The kitchen is now linked to the new garden room which opens via a terrace directly into the garden at first floor level.
 
The clients have been very pleased with the extension, one of whom is an artist and has recently used the new extension to display paintings for Open Studios Fife.
 

Photography : Alice Turpie for NRS