nicoll russell studios
architects + interior designers

Liverpool Community Justice Centre

  

Liverpool

Nicoll Russell Studios were appointed in June 2004 by the Department for Constitutional Affairs as architects, interior designers and design team leaders for a unique and challenging fastrack project on Merseyside, to create a new Community Justice Centre.
 
This project has since delivered such a facility and is based upon a community court model already satisfactorily operating in Red Hook, New York City, and aims to move the focus of the criminal justice system to engaging more in crime prevention and problem-solving in the community in addition to bringing perpetrators to justice.
 
This is a major, complex project with a budget of 2.5 million which was won against the stiffest nationwide competition.
 
There was a hugely accelerated design process to meet an extraordinarily tight programme, given that the client's expectations were to have the construction work complete and the Community Justice Centre operational by August 2005. That goal was achieved.

Photography : Keith Hunter