nicoll russell studios
architects + interior designers

Leven Crossing



Providing a 197.5 metre crossing over a sensitive Central Urban Park, this dramatic asymetric bridge (the first all reinforced concrete cable stayed structure in the UK) forms a key link in Glenrothes' inner distributor road system.
The natural beauty of the valley and its popularity as an amenity area required considerable care in the creation of a design which would respect the park setting. Whilst acknowledging the bridge's need to respond to its surroundings the client, Glenrothes Development Corporation, wished to create a landmark to be seen from further afield.
The single 77 metre high 'A' frame tower springs from a 'focal island', fulfilling the need for minimal intrusion at the valley floor, whilst providing a gateway within the Glenrothes townscape.

Photography : Keith Hunter